Μάθε τα πάντα για τις μηχανές Εspresso, από την καφετιέρα εσπρέσσο που σου ταιριάζει μέχρι τα εξειδικευμένα αξεσουάρ που υπάρχουν.
Βρες όλες τις πολύτιμες συμβουλές που αποδεικνύουν γιατί η δημιουργία ενός καλού καφέ είναι πραγματική τέχνη και μπορείς να βρεις όλους τους επαγγελματίες στο Epixirisi .gr
Στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, το 80% με 90% του πληθυσμού ξεκινάει την κάθε μέρα του με ένα φλιτζάνι καφέ. Τα ποσοστά αυτά καθιστούν τον καφέ στο πιο αγαπημένο και δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο.
Στα πιο σημαντικά συστατικά του ανήκουν οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες, η καφεΐνη και κάποια ανόργανα άλατα. Η περίφημη όσο και διάσημη καφεΐνη, το ενεργό στοιχείο του καφέ, είναι το διεγερτικό συστατικό που καταναλώνεται σε μεγαλύτερη ποσότητα παγκοσμίως.
O καφές διαθέτει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση συγκριτικά με άλλα ροφήματα. Tα αντιοξειδωτικά του στοιχεία υπάρχουν σε όλα τα είδη καφέ, ακόμη και στους στιγμιαίους και ντεκαφεϊνέ, οι ποσότητες όμως διαφέρουν ανάλογα με την προέλευση του καφέ και τα χαρμάνια.
Η ασφαλής ποσότητα καφέ σε υγιείς ενήλικους καλό είναι να μην ξεπερνά τα 300 mg με 400 mg σε ημερήσια κατανάλωση. Πέρα από τη γεύση, πολλά τα οφέλη του καφέ, καθώς ανεβάζει αυτόματα τη διάθεση, την ενέργεια, την εγκεφαλική δραστηριότητα και την αντοχή. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες ο καφές βοηθάει και στην προστασία διάφορων παθήσεων όπως είναι ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η νόσος του Πάρκινσον και οι διάφορες ηπατικές δυσλειτουργίες.
Τα τελευταία χρόνια, η λέξη μπαρίστα (σύμφωνα με τον Ιταλικό όρο barista) έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και εκφράζει όλη τη δεξιότητα, τις τεχνικές αλλά και το ταλέντο που πρέπει να διαθέτει κανείς, όχι για να φτιάξει απλά καφέ, αλλά για να πραγματοποιήσει ή και να προσφέρει τον τέλειο καφέ.
O barista είναι ο καλλιτέχνης του καφέ και αυτό αναγάγει την ετοιμασία του καφέ σε τέχνη, γιατί πολύ απλά ο καλός καφές είναι τέχνη. Και όταν μιλάμε για τον τέλειο καφέ, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι ο καφές espresso.
Βρες όλες τις πολύτιμες συμβουλές που αποδεικνύουν γιατί η δημιουργία ενός καλού καφέ είναι πραγματική τέχνη και μπορείς να βρεις όλους τους επαγγελματιες στο Epixirisi .gr Κατάλογος Επαγγελματιών Δήμων Βόλβης – Λαγκαδά – Παύλου Μελά – Ωραιοκάστρου
Πριν νιώσεις όμως σαν barista, οφείλεις να ερευνήσεις τι είναι αυτό που σου ταιριάζει πραγματικά.
Κατηγορίες μηχανών espresso
Στον οδηγό του BestPrice θα βρεις τις εξής κατηγορίες σε καφετιέρες espresso: Μηχανές Espresso: ημιαυτόματες, αυτόματες, υπεραυτόματες) με αλεσμένο καφέ ή σε φακελάκια ή με ενσωματωμένο μύλο, για να αλέθει τους κόκκους του καφέ, Καφετιέρες Espresso με Κάψουλα, Πολυκαφετιέρες και Μπρίκια Espresso.
Για να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα θα βρεις επίσης Μύλους Καφέ, Συσκευές για Αφρόγαλα αλλά και χαρμάνια καφέ.
Κύρια χαρακτηριστικά μηχανών espresso
Bar: Αφορούν την πίεση που ασκεί το boiler στον καφέ. Η ένταση της γεύσης είναι λίγο προσωπική υπόθεση, 9bar-15bar θεωρούνται γενικά μια καλή απόδοση.
Ισχύς σε watt: Συνήθως όσο περισσότερα watt έχουμε τόσο πιο γρήγορα θα έρθει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Ακροφύσιο: Παράγει ατμό και χρησιμοποιείται για να φτιάξετε αφρόγαλα για cappuccino και latte.
Βάση προθέρμανσης φλιτζανιών: Πρακτικό και χρήσιμο χαρακτηριστικό, το οποίο διαθέτουν αρκετές μηχανές espresso ώστε να είναι ο καφές στην κατάλληλη θερμοκρασία.
Δοχείο νερού: Όσο μεγαλύτερο τόσο πιο αραιά θα θέλει γέμισμα, δεν έχει σχέση με την ποιότητα του καφέ.
Ενσωματωμένος μύλος: Πολλά μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένο μύλο για την παρασκευή καφέ από φρεσκοαλεσμένους κόκκους.
Οι ημιαυτόματες και οι αυτόματες μηχανές espresso είναι οι πιο συνήθεις μηχανές παρασκευής espresso χωρίς κάψουλα. Δίνουν αρκετό έλεγχο στον χρήστη, αλλά και τη δυνατότητα να πειραματιστεί, ώστε να πετύχει ακριβώς τη γεύση του καφέ που επιθυμεί.
Μηχανές Espresso Ημιαυτόματες
Χαρακτηριστικά: Υπάρχει μία ηλεκτρική αντλία νερού για τη δημιουργία πίεσης. Η έναρξη και η παύση της εκχύλισης γίνεται χειροκίνητα. Λειτουργούν συνήθως με 2 προγράμματα, ένα για μονή και ένα για διπλή δόση espresso.
Πλεονεκτήματα:
Πλήρης έλεγχος της διαδικασίας παρασκευής του espresso – cappuccino με καθορισμένη πίεση.
Δυνατότητα παρασκευής αφρογάλακτος σε όσα μοντέλα διαθέτουν ακροφύσιο.
Προσιτές τιμές.
Μερικά μοντέλα δέχονται και αλεσμένο καφέ και σε έτοιμες μερίδες espresso γνωστές ως ESE pods για ακόμα μεγαλύτερη ευκολία.
Τα περισσότερα μοντέλα δίνουν την επιλογή ταυτόχρονης παρασκευής 2 φλιτζανιών.
Τι να προσέξεις:
Απαιτείται αρκετή εξάσκηση μέχρι να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα (ποσότητα καφέ, σωστή άλεση, σωστό πάτημα στο φίλτρο και υπολογισμός χρόνου εκχύλισης) για τον τέλειο espresso. Επίσης χρειάζεται συχνό και καλό καθάρισμα των μερών της.
Μηχανές Espresso Αυτόματες
Χαρακτηριστικά: Υπάρχει μία ηλεκτρική αντλία νερού για τη δημιουργία πίεσης. Η έναρξη και η παύση της εκχύλισης γίνεται χειροκίνητα. Λειτουργούν συνήθως με 2 προγράμματα, ένα για μονή και ένα για διπλή δόση espresso. Οι αυτόματες μηχανές έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού του χρόνου εκχύλισης για μονό και διπλό espresso.
Πλεονεκτήματα:
Όλα τα παραπάνω που αφορούν τις ημιαυτόματες μηχανές συν τη δυνατότητα προγραμματισμού του χρόνου εκχύλισης.
Τι να προσέξεις:
Απαιτείται αρκετή εξάσκηση μέχρι να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα (ποσότητα καφέ, σωστή άλεση, σωστό πάτημα στο φίλτρο και υπολογισμός χρόνου εκχύλισης) για τον τέλειο espresso. Επίσης χρειάζεται συχνό και καλό καθάρισμα των μερών της. Οι αυτόματες μηχανές espresso έχουν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις ημιαυτόματες, αλλά λόγω της δυνατότητας χρονικού προγραμματισμού, η τιμή τους είναι συνήθως υψηλότερη.
Μηχανές Espresso Υπεραυτόματες
Χαρακτηριστικά: Αυτές οι μηχανές προσφέρουν μεγάλη ευκολία, πρακτικότητα και ταχύτητα στην παρασκευή όχι μόνο espresso, cappucino, latte, φίλτρου αλλά και άλλων ροφημάτων, πατώντας ένα κουμπί. Διαθέτουν ενσωματωμένο μύλο για τους κόκκους, συνεπώς ο καφές είναι πάντα φρεσκοκομμένος και με όλο του το άρωμα.
Πλεονεκτήματα:
Tο πάτημα του καφέ, η έναρξη-παύση εκχύλισης και η παρασκευή αφρογάλακτος γίνονται αυτόματα.
Η ευκολία χρήσης τους, αφού το μόνο που απαιτείται είναι η εισαγωγή του καφέ και η επιλογή προγράμματος.
Η συνέπεια και η σταθερότητα στην ποιότητα του καφέ που παράγουν.
Αυτόματη επιλογή με απομνημόνευση.
Μερικά μοντέλα δέχονται και αλεσμένο καφέ αλλά και καφέ φίλτρου.
Είναι αυτοκαθαριζόμενες.
Τι να προσέξεις:
Σκέψου το υψηλότερο κόστος αγοράς και την ελάχιστη παρέμβασή σου στην παρασκευή του καφέ. Αν δεν σου αρέσει να πατάς απλώς ένα κουμπί για τον espresso σου, τότε μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείς. Από την άλλη αν προτιμάς πρόγραμμα και ταχύτητα, τότε θα είναι η ιδανική καφετιέρα για εσένα. Επίσης θα πρέπει να σκεφτείς την περίπτωση ζημιών λόγω της πολυπλοκότητας της κατασκευής τους, αλλά και τον χώρο σου, καθώς είναι μεγαλύτερες σε όγκο.
Λόγω της ταχύτητάς τους και της συνέπειάς τους, οι υπεραυτόματες μηχανές κατατάσσονται και στην κατηγορία “επαγγελματικές”. Ένα καλό και ακριβό μοντέλο (που μπορεί να παράξει γρήγορα πολλά φλιτζάνια καφέ) είναι μία πολύ καλή επιλογή για επαγγελματικό χώρο.
Καφετιέρες Espresso με Κάψουλα
Χαρακτηριστικά: Τροφοδοτούνται με τις κατάλληλες κάψουλες καφέ και η παρασκευή του espresso πραγματοποιείται έπειτα απλώς πατώντας ένα κουμπί. Ο χρόνος δε της εκχύλισης του καφέ μπορεί να προγραμματιστεί ή να οριστεί χειροκίνητα, οπότε υπάρχουν και αυτόματες ή ημιαυτόματες καφετιέρες με κάψουλα. Οι καφετιέρες Espresso με κάψουλα αποτελούν τη δημοφιλέστερη επιλογή για έναν γρήγορο και απολαυστικό espresso ή cappuccino, ενώ οι καφετιέρες Νespresso χρησιμοποιούνται από πολλούς και χαίρουν υψηλής δημοτικότητας.
Πλεονεκτήματα:
Αρκετά οικονομικές, μικρές και με ωραίο design.
Είναι εύκολες και απλές στη χρήση.
Σταθερή ποιότητα και γεύση καφέ κάθε φορά.
Δυνατότητα παρασκευής επιπλέον ροφημάτων με τις κατάλληλες κάψουλες.
Τι να προσέξεις: Το υψηλότερο κόστος παρασκευής ανά φλιτζάνι καφέ, λόγω του ότι οι κάψουλες στοιχίζουν πολύ περισσότερο. Επίσης αν και αεροστεγώς φυλαγμένος ο καφές δεν παύει να μην είναι φρέσκος. Τέλος, καθώς οι περισσότερες μηχανές λειτουργούν με συγκεκριμένες κάψουλες δεν υπάρχει δυνατότητα μεγάλης ποικιλίας σε χαρμάνια καφέ, αν και οι εταιρίες συνεχώς διευρύνουν τις ποικιλίες τους
Μπρίκια Espresso
Χαρακτηριστικά: To πολύ γνωστό, ασημί και καθόλα Ιταλικό μπρίκι (η μακινέτα) είναι η παραδοσιακή συσκευή παρασκευής espresso στην Ιταλία ακόμη και στις μέρες μας, αλλά και από όλους όσους νιώθουν παραδοσιακοί στο θέμα του espresso καφέ. Τοποθετείς απλά το χαρμάνι που προτιμάς σε μονή ή διπλή (ή και μεγαλύτερη) ποσότητα ανάλογα το μέγεθος του μπρικιού στο κάτω μέρος, προσθέτεις την σωστή ποσότητα νερού επάνω και το βάζεις στο μάτι της κουζίνας. Υπάρχουν και ηλεκτρικά μπρίκια Espresso.
Πλεονεκτήματα:
Πολύ χαμηλό κόστος αγορά και ευκολία χρήσης.
Μικρή συσκευή που μεταφέρεται παντού εύκολα, και λειτουργεί ακόμα και εκεί που δεν έχουμε ρεύμα.
Εύκολος και γρήγορος καθαρισμός.
Έχεις όλη τη μαγεία και την κουλτούρα του αυθεντικού Ιταλικού καφέ στο φλιτζάνι σου.
Είναι όμορφο, με στυλ και διαφορετική αισθητική άποψη.
Τι να προσέξεις: Στο μπρίκι του espresso έχουμε πολύ πιο χαμηλή πίεση και φυσική εκχύλιση του καφέ. Ο εσπρέσσο που παράγει παραμένει εξαιρετικός. Πολλοί προτιμούν αυτή τη συγκεκριμένη γεύση και δεν τους ενοχλεί ούτε το υποτυπώδες ή καθόλου καϊμάκι που δημιουργείται. Ονομάζεται και καφές μόκα και σίγουρα θα τον προτιμήσεις καθαρά από άποψη.
Πολυκαφετιέρες
Χαρακτηριστικά: Παραγωγή espresso, cappuccino αλλά και καφέ φίλτρου από μία μηχανή. Συνήθως, όσον αφορά τον εσπρέσσο, διαθέτουν σύστημα για καφέ σε σκόνη ή σε μερίδες, αλλά και για παραγωγή αφρογάλακτος στον capuccino και την καφετιέρα φίλτρου με κανάτα.
Πλεονεκτήματα
Δίνει εξαιρετικό καφέ σε όλες τις κατηγορίες.
Καλύπτει τα γούστα ολόκληρης της οικογένειας.
Σου ταιριάζει απόλυτα αν θέλεις να αλλάζεις κατά καιρούς είδος καφέ.
Τι να προσέξεις: Τον μεγαλύτερο χώρο που καταλαμβάνει, αλλά και το κόστος αγοράς. Επίσης αν πιστεύεις ότι η κάθε συσκευή πρέπει να είναι καλή σε ένα είδος, τότε μάλλον μια πολυκαφετιέρα δεν υπάγεται στις άμεσες αγορές σου.
Πώς να φτιάξω τον τέλειο Espresso
Το μυστικό για τον τέλειο εσπρέσσο είναι η φρεσκάδα, οπότε καλό είναι όλα να γίνονται την τελευταία στιγμή:
Το ιδανικό θα είναι να ζυγίσεις τον καφέ με μια μικρή ζυγαριά, αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, υπολόγισε 2 κοφτές κουταλιές της ειδικής μεζούρας.
Δώσε πολύ μεγάλη προσοχή ώστε ο καφές να έχει πατηθεί ομοιόμορφα, αλλιώς το νερό θα περνάει ανομοιόμορφα και αυτό έχει μεγάλη σημασία στη γεύση.
Η ποσότητα που θα επιτρέψετε να τρέξει πριν σταματήσετε τη ροή είναι εν μέρει θέμα γούστου, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 60ml. Ιδανικά θεωρούνται τα 44ml, καθώς έτσι θα απολαύσετε όλη τη συμπύκνωση, την πλούσια γεύση, τη δύναμη, αλλά και τη γλύκα ενός καλού espresso. Αντίθετα, τα πολλά ml φαντάζουν (και είναι) ελαφρύτερα, το ρόφημα όμως είναι πιο αραιό, όσο και πικρό.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να συμβούν σε ένα διάστημα 25 έως 35 δευτερολέπτων από την ώρα που θα πατήσετε το μαγικό κουμπί, διάστημα κατά το οποίο ο καφές θα πέφτει στο φλιτζάνι με μια λεπτή αλλά παχύρρευστη ροή.
Αν το φλιτζάνι σας γεμίσει πολύ γρήγορα, πράγμα που θα καταλάβετε και από την νερουλή ροή, αυτό σημαίνει ότι το νερό δεν βρήκε αρκετή αντίσταση και άρα δεν ήταν σωστή η ποσότητα ή η πίεση που είχε ασκηθεί.
Τέλος πολύ σημαντικό είναι να είναι ζεστό το φλιτζάνι που θα βάλετε τον εσπρέσσο σας. Μπορείτε να γεμίστε το φλιτζάνι σας με καυτό νερό και στη συνέχεια να το αδειάσετε, ώστε να κρατηθεί για περισσότερη ώρα ο καφές στη βέλτιστη θερμοκρασία.
Πώς να φτιάξω Freddo Espresso
Δεν παύει να είναι ένας καφές espresso, οπότε και πάλι θα πρέπει να πετύχετε τη σωστή εκχύλιση. Οι μηχανές espresso δεν διαθέτουν ειδική ρύθμιση για εκχύλιση freddo espresso. Αυτό που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι η μέγιστη δόση που θα πρέπει να εκχυλίσετε είναι ένα διπλό espresso lungo.
Βάλτε τον εσπρέσσο στο σέικερ και εφόσον βάζετε ζάχαρη στον καφέ σας, προσέξτε να μπει η ζάχαρη πριν τον πάγο, για να μπορέσει να αφομοιωθεί στον καφέ.
Βάλτε δύο με τρία παγάκια και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να κρυώσει το ρόφημα. Προσπαθήστε να χτυπήσετε τον freddo όσο λιγότερο γίνεται, καθώς με το χτύπημα χάνεται σημαντικό ποσοστό των αρωμάτων του καφέ.
Αξεσουάρ Καφέ
Μύλοι Καφέ: Ξεχωριστή ηλεκτρική συσκευή, για να αλέθεις όποτε και όπως θες, τον καφέ σου.
Συσκευές για Αφρόγαλα: Ξεχωριστή ηλεκτρική συσκευή για να φτιάχνεις το τέλειο αφρόγαλα για κάθε είδος καφέ που επιθυμείς.
Πατητήρια καφέ: Σε περίπτωση που θέλεις ένα εξειδικευμένο εργαλείο για τη δημιουργία ενός υπέροχου καφέ.
Χαρμάνια καφέ: Βρες την ποικιλία καφέ που σ’ ενδιαφέρει ανάμεσα στα πιο δημοφιλή brands καφέ.
Έξτρα εξοπλισμός
Γαλατιέρες: Υπάρχουν ειδικές γαλατιέρες barista από τα κατάλληλα υλικά και στις σωστές διαστάσεις.
Θερμόμετρο για αφρόγαλα: Μέτρησε την ιδανική θερμοκρασία στο αφρόγαλα με ακρίβεια για τέλεια cappuccinos, lattes, mochas και πολλά άλλα. Ο ανιχνευτής του εισέρχεται εύκολα στο γάλα για να παρέχει μια γρήγορη και ακριβή θερμοκρασία.
Κουτιά καφέ: Διαχωρίζει τα χαρμάνια, συντηρεί τα αρώματα, και είναι κατάλληλα για τρόφιμα.
Cold Brew: Με το σύστημα κρύας εκχύλισης αποκτάς δεξιότητες barista, καθώς θα αποστάξεις τον καφέ μέσα από κρύο νερό από την ειδική συσκευή.
Βουρτσάκια καθαρισμού: Mε τα ειδικά βουρτσάκια καθαρισμού καφετιέρας παρατείνεις τη ζωή της καφετιέρας σου, αλλά και την σταθερή ποιότητα του καφέ σου.
Extra Tip
Όταν αγαπάς τον καλό espresso καφέ είναι φορές που θέλεις να γνωρίζεις τα πάντα: από την παραγωγή και την καλλιέργεια του καφέ, μέχρι την άλεση και τις μεθόδους παρασκευής. Οι φανατικοί του espresso υιοθετούν τεχνικές barista και θέλουν να ξέρουν ακόμη και ποιες χώρες και ποιες φάρμες παράγουν καλό καφέ. Συζητούν για τις γευστικές διαφορές και τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε χαρμάνι και το γευστικό προφίλ κάθε κόκκου καφέ. Παρατηρούν με ενδιαφέρον την τέχνη της άλεσης και του brewing του καφέ. Αυτός που πραγματικά θεωρεί τέχνη έναν καλό espresso μπορεί να κατανοήσει πως διάφοροι παράμετροι, όπως η θερμοκρασία ή και η ποιότητα του νερού, μπορούν να αλλοιώσουν ή να απογειώσουν το γευστικό αποτέλεσμα ενός καφέ.